Akutt Glaukom - en dramatisk tilstand

Grovt sett  kan glaukom deles i 2 kategorier:

Akutt glaukom eller vinkelblokk glaukom og kronisk åpenvinklet glaukom.

( Klikk på bildet for å få det større ) Akutt glaukom skyldes at avløpet  for væsken som produseres inni øyet blokkeres ved at iris (regnbuehinnen) buker fremover og legger seg over kammervinkelen hvor væsken skal renne ut. Bildet  viser dette.

Akutt Glaukom

(Klikk på bildet for å få det større) Dette er en svært sjelden form for glaukom. Den er vanligere hos sterkt langsynte, hvor forholdene fortil i øyet er trangere. Symptomene kommer gjerne akutt. De første symptomer er gjerne tåkesyn og halodannelse rundt lys når man er ute i mørke. Hvis anfallet ikke går over, vil man få sterke smerter i øyet eller hodet, gjerne ledsaget av kvalme og brekninger. Typisk er øyetrykket i et fullt utviklet tilfelle 50-60 mm eller mer.På bildet ser du øyet til en pasient med akutt glaukom. Øyet er rødt, pupillen er stor fordi muskulaturen inne i øyet lammes av det høye trykket. I tillegg ser du at hornhinnen er litt uklar pga hornhinneødem og at forkammeret er grunt fordi iris buler frem.

Behandlingen er enkel:

Førstehjelpsbehandling er å gi øyedråper som trekker pupillen sammen og vekk fra den blokkerte utløpskanal. For å hindre tilbakefall lager øyelegen noen små hull i iris med laser (laseriridotomi) slik at kammervæsken ikke hoper seg opp bak i øyet. I de aller fleste tilfeller vil dette være tilstrekkelig til at pasienten aldri får tilbakefall. I sjeldne tilfeller er det nødvendig å lage hull i iris ved en operasjon (kirurgisk iridektomi).  En grå stær operasjon vil også virke helbredende ettersom den nye linsen (IOL'en) som settes inn er mye tynnere enn den gamle. Plassforholdene i øyet blir bedre. Antagelig er akutt glaukom blitt mye sjeldnere fordi så mange eldre er blitt operert for grå stær.

På bildet vises akutt glaukom. Iris er presset frem  slik at kammervæsken ikke kan dreneres ut gjennom kammervinkelen.

En annen variant kan skyldes at kammervæsken ikke kan passere gjennom pupillen pga. sammenvoksninger (såkalt pupilleblokk). Pupilleblokk kommer oftest etter operasjoner i øyet, men kan også komme etter gjentagne regnbuehinnebetennelser (iridocycllitter) med sammenvoksninger mellom regnbuehinnen og linsen.

Akutt Glaukom - en dramatisk tilstand
No items found.
No items found.