Om selve operasjonen for grå stær

Det første som gjøres når du ankommer operasjonsdagen er å starte med pupilleutvidende dråper.

En grå stær operasjon er vesentlig enklere når pupillen er stor, og kirurgen hele tiden kan se mest mulig av linsen. Pupilleutvidende dråper kan måtte gis i flere omganger med kanskje 15-20 minutters intervall , og det er dette som tar mest tid når du sitter og venter på operasjon.

Pasienter som er engstelige eller anspente bør si ja takk til tilbud om beroligende og muskelavslappende tablett som premedikasjon. En operasjon vil alltid være enklere med en avslappet pasient.

Operasjonen foregår med lokalbedøvelse. Vi starter med øyedråper, men den viktigste bedøvelse er lokalbedøvelse som vi setter inn i øyet etter at operasjonen er påbegynt. Med dette vil 90-95% av pasientene kjenne minimalt med ubehag. Dersom kirurgen forventer spesielle problemer under operasjonen kan man gi sprøytebedøvelse som settes bak øyet. Dette gjøres spesielt hvis pasienten er svært sensitiv eller man forventer en langvarig og vanskelig operasjon.

(Klikk på bildet for å få det større) Man lager 2 små snitt i øyet med kniv. Hovedsnittet er ca 2,2 mm bredt. I tillegg lages et hjelpesnitt, ca 1 mm bredt. Gjennom disse utføres hele operasjonen. Øyet fylles med et viskøst medikament (visco) som sørger for at øyet holdes utspilt under operasjonen. Med pinsett gjennom hovedsnittet rives et hull i fremre linsekapsel. Dette kalles capsulorhexis. Det er viktig at dette hullet rives helt rundt, ettersom linsekapselen da tåler mye større belastninger uten at den revner.Etter at capsulorhexis er utført injiseres det vann under linsekapselen for å definere linsens lag, samt å gjøre linsekjernen bevegelig.
( Klikk på bildet for å få det større) Fakoemulsifikasjon. Fako-instrumentet settes inn i øyet. Med dette knuses linsekjernen med ultralydteknikk (ikke laser!). For å få en grei og effektiv fjernelse av linsekjernen er det en fordel å dele denne opp i flere mindre biter. Den grøten som oppstår av den knuste linsekjernen suges ut. IA - fjernelse av linsecortex. Man er kommet til IA-fasen av operasjonen. I denne fasen suges den løsere linsecortex ut med IA-en. IA står for irrigasjon aspirasjon. I det hele tatt brukes mye vann under operasjonen. Etter at all cortex er ute spyles og suges linsekapselen ren for cellerester. Av og til vil det være cellerester som ikke lar seg fjerne uten å lage komplikasjoner (se egen artikkel om etterstær).


( Klikk på bildet for å få det større) Her er injectoren som brukes til å sette den kunstige linsen  (IOLén)inn i øyet. Linsen plasseres i den fremste plast-delen i sammenrullet tilstand og sprøytes inn i øyet slik som det vises på vildet under.
( Klikk på bildet for å få det større) Innsetting av den kunstige linsen. Etter dette føres en sammenleggbar linse (IOL = Intraokulær Linse) inn i øyet. Denne plasseres inni den gamle linsekapselen, der den fester seg og ligger stabilt resten av livet. Tilslutt suges visco ut av øyet. Dette gjøres for å hindre at øyetrykket stiger etter operasjonen. Man setter som regel antibiotika inn i øyet for å forebygge infeksjon.  
Om selve operasjonen for grå stær
No items found.
No items found.