Hvordan skiller man mellom våt og tørr AMD

AMD har alle grader, fra de helt lette pigmentforandringer, til et bilde hvor de sentrale cellene i netthinnen er erstattet av arrvev etter blødninger eller rett og slett tørket inn.

Man skiller mellom tørr AMD, og våt AMD. Dette skillet er viktig og har store behandlingsmessige konsekvenser.

(Klikk på bildet for å få det større) Normal Retina
(Klikk på bildet for å få det større) Tilfelle med langtkommen tørr AMD (bilde over). Tørr AMD betyr at nervecellene bare dør bort. Midt i macula er det en lys flekk. Her skulle det sittet tett i tett med nerveceller. Disse er borte. Pasienten kan kun se med de omkringliggende områder av netthinnen. Dette gir kun gangsyn. Det skadede området er ca 3 mm stort her. Dette viser at vår normale synfunksjon er ekstremt avhengig av bittesmå strukturer.
(Klikk på bildet for å få det større) Dette er  en pasient med moderat våt AMD, slik vi ofte ser det i klinisk praksis. Merk det grålige området sentralt, samt små, gullige spetter som representer er utfellinger av proteiner og andre stoffer. I tillegg ser du blødningene som etterhvert blir mer og mer fremtredende (neste bilde)
(Klikk på bildet for å få det større) Ved våt AMD (svært langtkomment tilfelle)   dannes nye blodårer under netthinnen. Disse blodårene lekker væske og det oppstår hevelse i macula. Etterhvert kommer det gjerne blødninger som gjør at blodsirkulasjonen etterhvert opphører. Ved våt AMD kan synsfunksjonen gå fra rimelig bra lesesyn til gangsyn i løpet av noen få dager, men i de aller fleste tilfeller skjer forverrelsen mye mer gradvis, dvs. over måneder.
 Hvordan skiller man mellom våt og tørr AMD
No items found.
No items found.