Synsforstyrrelser etter grå stær operasjon - Del 3

Stråling rundt lys:

Dette er vanlig de første dagene etter operasjonen.  Ved mørkekjøring kan det være normalt med stråling rundt lys uansett, fordi øyet ikke er 100%  optisk perfekt. Dersom stråling rundt lys kommer etter måneder og år, kan en årsak være etterstær. Denne tilstand vil helbredes med en enkel laserbehandling, og kommer sjelden eller aldri  tilbake etter dette. Hyppigheten av etterstær som trenger behandling  ligger på 5-7 % ved bruk av moderne linser.

Tåkesyn på øyet som kommer flere uker etter operasjonen:

Dette kan skyldes cystoid maculaødem , som er omtalt i en annen artikkel (Komplikasjoner etter grå stær operasjon -  bakre del av øyet).

Flimring, siksak- synsforstyrrelser  og tåkesyn på begge øyne: Dette er vanligvis symptomer på migrene / øyemigrene, og har sin opprinnelse i hjernen. Symtomene kan evt. være ensidige. Disse synsforstyrrelsene varer oftest fra noen minutter opp til en halv time. De skyldes ikke forhold som har med grå stær operasjonen å gjøre, men oftest at pasienten er sliten eller stresset.

Lysbuer:

Den første tiden etter operasjonen kan enkelte pasienter merke en bueformet skygge eller refleks når lyset faller inn fra en bestemt synsvinkel. Dette er oftet  mest uttalt  når man er ute i mørket , eller inne i et mørkt rom - når pupillen er stor.  Dette skyldes at lyset som kommer inn i øyet kan reflekteres fra den runde kanten av linsen som ligger inne i øyet. I de aller fleste tilfeller vil dette gå over , eller bli mindre plagsomt når det får gått en tid - kun i sjeldne tilfeller vil dette være plagsomt når det har gått mer enn 3-6 måneder. Dersom man får slike lysbuer er det viktig å vite at dette ikke er farlig, og helst neglisjere det. Hyppigheten av denne  type synsforstyrrelser kan nok variere med hvilken type intraokulær linse som er brukt, men linseleverandørene har gjort endel i de senere år for å minske disse problemene, for eksempel ved å froste kanten på linsen  (gjøre den matt), eller endre på formen på linsekanten.

Synsforstyrrelser etter grå stær operasjon - Del 3
No items found.
No items found.