Ektropion (utovervrengt øyelokk)

Denne tilstanden skyldes som regel aldersbetinget slapphet i muskulatur og senedragene som holder øyelokket på plass  inn mot øyet. I lettere tilfeller har pasienten ingen plager av dette, men av og til gir tilstanden økt tåreflod - rennende øyne - fordi tårepunktet vrenges utover og ikke kommer i kontakt med tårevæsken som skal dreneres gjennom tårekanalen ned til nesen.

I mere uttalte tilfeller  slik som på bildet blir større deler at slimhinnen eksponert og irritert.

Det er flere måter å operere dette på. Hos oss bruker vi som regel metoden med lateral oppstramming, dvs. at vi strammer opp senedraget som fester ytre del av øyelokket mot beinhinnen i øyehulen. Dette kombineres gjerne med at vi fjerner litt av slimhinnen ved tårepunktet for å vrenge dette innover slik at det får kontakt med tårevæsken igjen.

(Klikk på bildet for å få det større) Dette er en metode som oftest gir gode resultater i lette til moderate tilfeller. I uttalte tilfeller må man fjerne deler at øyelokket  og sy kantene sammen igjen.  Øyelokket vil da vrenge seg innover  - dersom det ikke har kommet arrforandringer som motvirker dette. I slike tilfeller må man foreta hudtransplantasjon for å eliminere arr-virkningen. Dette må gjøres på spesial-avdeling. Det finnes også en tilstand som kalles arr-ektropion som kan komme etter tildigere operasjoner eller brannskader. Dette må behandles med hud-transplantasjon.

Ektropion (utovervrengt  øyelokk)
No items found.
No items found.