Epiretinal fibrose

Direkte oversatt til norsk betyr navnet her fibrose (arrdannelse) på overflaten av netthinnen. En sannsynlig årsak er at at det skjer noe i øyet som gjør at det løsner fibroblaster (primitive arrceller) eller pigmentceller. Mulige årsaker til dette er at det oppstår en rift i netthinnen, blødning i øye, eller operasjoner, for eksempel for grå stær. De cellene som løsner vil synke bakover i øyet og legge seg på overflaten av netthinnen, lengre bak kan de ikke komme. I løpet av noen måneder vil først cellene formere seg slik at de danner et lag på overflaten av netthinnen. Etterhvert som arrvevet modnes vil dette trekke seg sammen, og man får en sammenkrølling av netthinnen.

Hvis området med fibrose ligger utenfor macula vil pasienten som regel ikke merke noen ting. Men hvis fokus for fibrosen ligger like ved macula, vil pasienten merke at rette linjer begynner å bli skjeve og det oppstår større eller mindre grader av hevelse.

Behandling: I de fleste tilfeller trenger tilstanden ingen behandling. I mer uttalte tilfeller der  pasienten er plaget av at linjene er betydelig forvridd - og skarpsynet tydelig svekket - kan pasienten opereres. Ved en komplisert mikrokirurgisk operasjon (vitrectomi) fjerner man glassvæsken i øyet. Med fine tenger trekkes fibrosen løs fra netthinnen uten å skade denne. I løpet av noen måneder etter operasjonen vil rynkene i netthinnen glattes ut og hevelsen avtar. Det tar som regel lang tid fra operasjonen og til man ser det endelige resultatet, kanskje opp til ett år. Som regel har operasjonen størst effekt på metamorfopsien, altså at linjene blir mindre skjeve, og mindre effekt på synsskarpheten.

(Klikk på bildet for å få det større) Tilfelle med moderat epiretinal fibrose . Merk det hvitlige området oppad for macula. I dette tilfellet merket pasienten krøllede linjer samt svekket syn.
(Klikk på bildet for å få det større) OCT bilde av pasienten over. Dette er et snitt gjennom macula. Merk betydelig fortykkelse av macula, samt det tynne laget på overflaten av netthinnen. Du ser også tegn til at netthinnen krøller seg under fibrosen.
(Klikk på bildet for å få det større) Ekstremt tilfelle med epiretinal fibrose. I dette tilfellet strekker fibrosen seg fremover i glassvæsken, og gir et betydelig drag på macula. På bildet ser du en svær arrkake i macula (grålig) med et kraftig drag fremover, dette sees i overkant av synsnerven. Denne pasienten hadde kun gangsyn før operasjon. Etter operasjonen fikk hun tilbake sitt lesesyn.
(Klikk på bildet for å få det større) OCT bilde av pasienten ovenfor. Merk kraftig arrdrag mot macula, kraftig fibrose overflaten av netthinnen og uttalt hevelse i macula.

Epiretinal fibrose
No items found.
No items found.